Magneetvisser Ron Hagen in AD met de PowerPull 350

‘Ik heb soms een tennisarm van het magneetvissen’

Als Ron Hagen (69) zijn touw met magneet van de Aelbrechtskade in Rotterdam het water van de Schie ingooit, kijkt het publiek op de Mathenesserbrug vol verwachting toe. Is het deze keer raak?

Zijn mooiste vondst is een Chinees hakmes. Maar elke dag is het wel raak voor Ron Hagen die met een magneet van 350 kilo sterk wateren en sloten afstruint. In zijn woning in Schiedam staat een grote pot met munten. Van dubbeltjes tot dollars, zo’n 200 munten. Hagen haalt veel oud ijzer en metaal (spijkers en bouten) naar boven, maar ook sieraden. Spullen uit de Tweede Wereldoorlog ook.

„Je weet nooit wat er naar boven komt. Het is altijd een verrassing’’, zegt Hagen. „Ik ben geen type om veel binnen te zitten. Liever trek ik erop uit met mijn brommertje en camera om dingen het water uit te vissen.’’

Hagen kwam vijf jaar geleden in aanraking met magneetvissen. Hij zag een filmpje en bleef gebiologeerd kijken. Nu heeft hij zelf een YouTubekanaal. Dagelijks nemen 800 bezoekers een kijkje. Wanneer de Schiedammer iets uit het water vist, onderzoekt hij eerst zijn buit. Bevalt dat, dan gooit hij de magneet met de buit eraan vastgekleefd terug in het water, dicht bij de kade.

Statief

Hij zet zijn camera op statief aan en filmt het opnieuw omhooghalen van de buit. Met de vondst in zijn handen loopt hij tot vlak voor de camera. Later monteert hij er rustgevende muziek onder. „Het is verslavend. Ik blijf maar doorgooien. Vaak sta ik hele middagen aan de waterkant. Ik heb soms echt een tennisarm van het gooien’’, vertelt Ron.

Afval dat naar boven komt, gooit hij weg. „Mijn tweede worp ooit was direct goed raak. Een heel blok met verwrongen metaal. Daarbinnen zat ook een babypistool.’’ Hagen trekt een fietstas op zijn brommertje open. Er liggen messen die hij eerder opviste. „Mooi toch?’’

Het magneetviswereldje is klein. Ron was één van de eerste en nu één van de bekendste magneetvissers. „Onderling contact verloopt vaak via internet. Dan hebben we het vooral over locaties. Schiedam heb ik al helemaal leeggevist. Bij de Mathenesserbrug blijf ik terugkomen. Een vrouw zei mij ooit dat ze hier vanwege relatieproblemen haar trouwring heeft weggegooid. Dat blijft in mijn hoofd zitten. Ik heb die nog niet gevonden.’’ Op een dag zal het raak zijn.

 

 

BRON: https://www.ad.nl/rotterdam/enlsquo-ik-heb-soms-een-tennisarm-van-het-magneetvissenenrsquo~a24cf5ef/

YouTube kanaal The Black Crow

Geef een antwoord